Vet is goed

Iedereen heeft op school geleerd dat voedingsstoffen verschillende functies hebben in je lichaam. Je hebt de brandstoffen (vetten, eiwitten en koolhydraten), bouwstoffen (eiwitten, minerale bouwstoffen en water) en beschermende stoffen (vitaminen, mineralen en vezels). Van dit rijtje zijn de koolhydraten en vezels niet essentieel (je kunt prima leven zonder) en deze worden op een carnivoor dieet dus ook compleet weggelaten. In plaats van het verbranden van koolhydraten, gaat het lichaam over op het verbranden van vet. In dit artikel licht ik toe waarom dat een betere manier is om je lichaam van brandstof te voorzien; waarom het eten van dierlijk vet cruciaal is voor je gezondheid en waarom je niet bang hoeft te zijn voor een hoog cholesterol.

Vet als brandstof

In het carnivoor dieet wordt benadrukt dat vet als brandstof een efficiëntere en stabielere energiebron is dan koolhydraten. Wanneer het lichaam vetten verbrandt, produceert het ketonen, die een duurzame en langdurige energiebron zijn. Dit proces, bekend als ketose, zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en een consistente energieniveau gedurende de dag, zonder de pieken en dalen die je krijgt door het eten van koolhydraten.

In tegenstelling tot koolhydraten, die snel worden omgezet in glucose en kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, biedt vet een meer gestage afgifte van energie. Denk aan je lichaam als een kachel: koolhydraten zijn als oude kranten waarmee je je kachel aansteekt, terwijl vet werkt als een blok eikenhout. Het vuurtje blijft langer en stabieler branden. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor bloedsuikerschommelingen of die proberen hun energieniveau en mentale helderheid gedurende de dag te behouden.

Bovendien kan het verbranden van vet als primaire brandstof helpen bij gewichtsbeheersing. Omdat vet een verzadigend macronutriënt is, kan het helpen om hongergevoelens te verminderen en de eetlust onder controle te houden, wat kan leiden tot een lagere calorie-inname en gewichtsverlies op de lange termijn.

Door vet als brandstof te gebruiken, kunnen mensen die het carnivoor dieet volgen profiteren van een efficiëntere energieproductie, verbeterde mentale focus en een stabieler energieniveau, wat bijdraagt aan een algeheel gevoel van welzijn en vitaliteit.

Dierlijk vet is cruciaal voor je lichaam

Dierlijke vetten zijn niet alleen een essentiële bron van energie, maar zijn ook cruciaal voor verschillende lichaamsfuncties.

Dierlijk vet speelt een belangrijke rol in de productie van hormonen. Veel hormonen, zoals testosteron en oestrogeen, worden gesynthetiseerd uit cholesterol, een vetachtige stof die in overvloed aanwezig is in dierlijk vet. Zonder voldoende cholesterol kan het lichaam moeite hebben om deze essentiële hormonen te produceren, wat kan leiden tot hormonale disbalans en gerelateerde gezondheidsproblemen.

Daarnaast is cholesterol ook van vitaal belang voor de hersenen. Het is een cruciaal bestanddeel van celmembranen en is betrokken bij de vorming van synapsen, de verbindingen tussen zenuwcellen die essentieel zijn voor het leren en geheugen. Ongeveer 25% van het totale cholesterol in het lichaam bevindt zich in de hersenen, waar het helpt bij de bescherming en isolatie van zenuwcellen. Een dieet dat rijk is aan dierlijk vet kan dus bijdragen aan een gezonde hersenfunctie en cognitieve gezondheid. Een dieet arm aan dierlijk vet, kan leiden tot een slechte hersenfunctie of psychische problemen.

Tot slot bevatten dierlijke vetten ook vetoplosbare vitamines zoals A, D, E en K, die essentieel zijn voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de gezondheid van de ogen, botten en het immuunsysteem. Deze vitamines worden beter opgenomen in de aanwezigheid van vet, wat het belang van het consumeren van voldoende dierlijk vet onderstreept.

In het kader van het carnivoor dieet kan het eten van dierlijk vet dus aanzienlijke voordelen bieden voor de hormonale balans, hersenfunctie en algehele gezondheid.

Verzadigde vetten en hoog cholesterol

Het idee dat verzadigde vetten direct leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is de afgelopen jaren genuanceerder geworden. Oorspronkelijk werd gedacht dat verzadigde vetten het LDL-cholesterol (vaak het "slechte" cholesterol genoemd) in het bloed verhogen, wat op zijn beurt de kans op atherosclerose (aderverkalking) en hart- en vaatziekten zou vergroten. Dit idee was gebaseerd op vroege epidemiologische studies en klinische onderzoeken.

Echter, recentere onderzoeken en meta-analyses hebben aangetoond dat de relatie tussen verzadigde vetinname, cholesterolniveaus en hart- en vaatziekten complexer is dan eerder gedacht. Aanhangers van het carnivoor dieet hebben vaak hogere cholesterolwaarden, maar juist hele schone aderen. Hoe kan dit? Lees hier meer hierover.